extra wire again

Beetle, Karmann Ghia, Thing.

Moderators: Amskeptic, Sluggo

Post Reply
User avatar
ruckman101
Lord God King Bwana
Posts: 7953
Joined: Tue Aug 22, 2006 11:33 pm
Location: Up next to a volcano.
Contact:
Status: Offline

extra wire again

Post by ruckman101 » Thu May 10, 2012 3:10 pm

So in the process of extracting engine from Gretchen Ghia, we took the engine bay lid off, which meant snipping the wire to the license plate lights. We obviously only snipped one wire, but where does the second one go? Does it just ground to the body? Both wires obviously go somewhere, as they are sheathed together, yet on the light bulb assemblies, there is only a single spade to connect a wire, which still has the stub end connected of the wire we snipped.

Just ground it to one of the assembly mounting screws?



neal
The slipper has no teeth.

User avatar
DjEep
IAC Addict!
Posts: 3479
Joined: Tue Aug 15, 2006 3:25 pm
Location: Nowhere, Fast
Status: Offline

Re: extra wire again

Post by DjEep » Thu May 10, 2012 7:28 pm

It's a ground. Attach it wherever it best, well, grounds the light.
"Live life, love life. Enjoy the pleasures and the sorrows. For it is the bleak valleys, the dark corners that make the peaks all the more magnificent. And once you realize that, you begin to see the beauty hidden within those valleys, and learn to love the climb." - Anonymous

Do you want to Survive? Or do you want to LIVE?

User avatar
ruckman101
Lord God King Bwana
Posts: 7953
Joined: Tue Aug 22, 2006 11:33 pm
Location: Up next to a volcano.
Contact:
Status: Offline

Re: extra wire again

Post by ruckman101 » Fri May 11, 2012 11:21 am

On the nose DjEep. Thanks for the confirmation. Rigging something to keep the hot start assembly off the CV boots, and heading into town for a bit more of the break-in process. Yee-haw!


neal
The slipper has no teeth.

User avatar
Bleyseng
IAC Addict!
Posts: 2344
Joined: Sun Oct 01, 2006 11:31 am
Location: Seattle again
Contact:
Status: Offline

Re: extra wire again

Post by Bleyseng » Sat May 12, 2012 8:26 am

ruckman101 wrote:So in the process of extracting engine from Gretchen Ghia, we took the engine bay lid off, which meant snipping the wire to the license plate lights. We obviously only snipped one wire, but where does the second one go? Does it just ground to the body? Both wires obviously go somewhere, as they are sheathed together, yet on the light bulb assemblies, there is only a single spade to connect a wire, which still has the stub end connected of the wire we snipped.

Just ground it to one of the assembly mounting screws?



neal
yes, it grounds to the tail light assembly. If you want I can take mine apart to verify exactly where.
Geoff
77 Sage Green Westy- CS 2.0L-160,000 miles
70 Ghia vert, black, stock 1600SP,- 139,000 miles,
76 914 2.1L-Nepal Orange- 160,000+ miles
http://bleysengaway.blogspot.com/

User avatar
Amskeptic
IAC "Help Desk"
IAC "Help Desk"
Posts: 22757
Joined: Sun Apr 02, 2006 8:47 am
Status: Offline

Re: extra wire again

Post by Amskeptic » Mon May 14, 2012 7:45 am

ruckman101 wrote:we took the engine bay lid off, which meant snipping the wire to the license plate lights.
Why not just disconnect at the connector plug? The factory was well-aware of the need to remove deck lids.All bugs, Karmann Ghias, Fastbacks, Notchbacks, had a white (turns amber to black over time) connector in the wiring past the hinges . . .
Colin
BobD - 1978 Bus . . . . . . . . . . .111,130 miles
Chloe - 1970 bus . . . . . . . . . . . 206,787 miles
Naranja - 1977 Westfalia . . . . . 80,070 miles
Pluck - 1973 Squareback . . . . . 55,510 miles
Alexus - 1991 Lexus LS400 . . . 72,113 miles

User avatar
ruckman101
Lord God King Bwana
Posts: 7953
Joined: Tue Aug 22, 2006 11:33 pm
Location: Up next to a volcano.
Contact:
Status: Offline

Re: extra wire again

Post by ruckman101 » Mon May 14, 2012 9:20 am

No connector plug there. Bentley shows one in the wiring schematic, but none on the car.


neal
The slipper has no teeth.

User avatar
Bleyseng
IAC Addict!
Posts: 2344
Joined: Sun Oct 01, 2006 11:31 am
Location: Seattle again
Contact:
Status: Offline

Re: extra wire again

Post by Bleyseng » Mon May 14, 2012 10:46 am

none in my 70, just a taped up splice.
Geoff
77 Sage Green Westy- CS 2.0L-160,000 miles
70 Ghia vert, black, stock 1600SP,- 139,000 miles,
76 914 2.1L-Nepal Orange- 160,000+ miles
http://bleysengaway.blogspot.com/

User avatar
Amskeptic
IAC "Help Desk"
IAC "Help Desk"
Posts: 22757
Joined: Sun Apr 02, 2006 8:47 am
Status: Offline

Re: extra wire again

Post by Amskeptic » Tue May 15, 2012 6:20 am

Bleyseng wrote:none in my 70, just a taped up splice.
Savages, the lot of you . . .
Colin :cyclopsani:
BobD - 1978 Bus . . . . . . . . . . .111,130 miles
Chloe - 1970 bus . . . . . . . . . . . 206,787 miles
Naranja - 1977 Westfalia . . . . . 80,070 miles
Pluck - 1973 Squareback . . . . . 55,510 miles
Alexus - 1991 Lexus LS400 . . . 72,113 miles

User avatar
ruckman101
Lord God King Bwana
Posts: 7953
Joined: Tue Aug 22, 2006 11:33 pm
Location: Up next to a volcano.
Contact:
Status: Offline

Re: extra wire again

Post by ruckman101 » Tue May 15, 2012 9:17 am

Previous owner would be the savages in my case. I'll look into setting up a connection box, because no doubt, that lid will be coming off again at some point.


neal
The slipper has no teeth.

User avatar
Bleyseng
IAC Addict!
Posts: 2344
Joined: Sun Oct 01, 2006 11:31 am
Location: Seattle again
Contact:
Status: Offline

Re: extra wire again

Post by Bleyseng » Tue May 15, 2012 11:09 am

yeah, but that's the way it came. The VW wiring diagram doesn't show a connector but I'll add one in as soon as I can locate one in the stash.
Stupid headlight switch failed on the way home the other night for no reason. No lights, nice to drive at night with only parking lights. :argue:
Geoff
77 Sage Green Westy- CS 2.0L-160,000 miles
70 Ghia vert, black, stock 1600SP,- 139,000 miles,
76 914 2.1L-Nepal Orange- 160,000+ miles
http://bleysengaway.blogspot.com/

User avatar
ruckman101
Lord God King Bwana
Posts: 7953
Joined: Tue Aug 22, 2006 11:33 pm
Location: Up next to a volcano.
Contact:
Status: Offline

Re: extra wire again

Post by ruckman101 » Wed May 16, 2012 12:02 am

Doh! Forgot to ask today when I was in town. I like those connectors. Dealt with a mess of them when the ignition/key bit failure led into new territory that could have been dealt with more eloquently than my current hot start button keyless bypass solution.

When my lights went out it was the starter. I made it home, but starter was silent once I quit running. I farmed that task out at the time. That starter lasted almost ten years.

I am an old codger, aren't I. Dang it.

Eh, not that codgerly yet. Ptui on youse. Apex, done, birthday gone.



neal
The slipper has no teeth.

Post Reply

Return to “Type 1”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests